22.08.2017

Zašto brinuti? Ono što ti je suđeno uvek ćete pronaći

Sa inspirativnim i jedinstvenim likom Toše Silver ( Tosha Silver) prvi put sam se susrela pre par godina kada mi je preko društvenih mreža slučajno iskočio jedan njen tekst. Hajde neka bude slučajno iako slučajnosti ne postoje. Sada već verujem da je trebalo da me pronađe. Tekst je bio vrlo neobičan, objašnjavala je kako se uskladiti sa Božanskom Ljubavlju, bila sam prikovana za ekran gutajući svaku reč.

 

Zašto brinuti? Ono što ti je suđeno uvek ćete pronaći. Why worry? What is meant for you is always meant to find you.

Pisala je na jedan vrlo duhovit način ali i prilično dubok. Dopala mi se ta kombinacija humora, duhovnosti i nepretencioznosti koja je zračila iz teksta i uvek je završavala sa jednom od njenih, sad već čuvenih molitvi koje je nazvala Change me Prayers (kasnije izlazi njena istoimena knjiga Molitve za one koji žude za promenom, Moć duhovne predaje, Change Me Prayers: The Hidden Power of Spiritual Surrender, 2015).

Postala sam član njene FB zajednice i redovno čitala objavljene tekstove. Tošina prva knjiga se zove „Neverovatna/Šokantna otvorenost“ (Outrageous Openness: Letting the Divine Take the Lead, 2011), i doživela je veliki uspeh. Delovi teksta iz knjige koje je objavljivala na svojoj stranici ukazivali su na interesantno štivo. Kasnije sam se i sama uverila u to kada je knjiga dospela u moje ruke. Ta knjiga opisuje njen život u kratkim pričama i kako se odvijao njen duhovni put, put ka Bogu ili kako ona naziva Božanskom Voljenom (Divine Beloved).

U to vreme kada sam je otkrila (ili ona mene, svejedno) prolazila sam kroz turbulentan period u svom životu. Mnogo mi je značio svaki njen tekst i svaka njena molitva. Kada ti neko pomogne u trenucima kada ti je teško, nikad ga ne zaboraviš. Barem je tako sa mnom. I od tada Toša Silver postaje jedna od mojih omiljenih autorki. I ne samo meni, već i mojim dragim prijateljicama, članovima porodice i svima koji su je čitali podjednako je prirasla za srce.

Ko je Tosha Silver zapravo

Njena priča je takođe zanimljiva: rođena u Pensilvaniji, potiče iz dobrostojeće jevrejske porodice, porodici u kojoj je bilo 6 rabina. S takvim duhovnim poreklom, njena težnja ka duhovnošću od malih nogu svakako nije slučajna. Pohađala je i jevrejsku školu tri puta nedeljno, od nje se očekivalo da krene tim putem.

Ali ona drugačija od samog starta, imala je takav odnos prema Bogu i božanstvima koja je sakupljala od malena kao ostala deca značke i markice. Oduvek ju je vuklo i zanimalo duhovno, ali ne utabana duhovnost, ne organizovane religije. Prkosila je normama kako društva tako i porodice i njihovim očekivanjima. Ipak, naišla je na razumevanje majke koja je relativno rano shvatila seksualnu orjentaciju svoje ćerke posmatrajući je dok se igrala sa Barbikom i Skipper pretvarajući se da nisu sestre.

Uvek je verovala u reinkarnaciju, oduvek je obožavala Isusa iako nikad nije razmišljala da promeni veru. Njena definicija Božanske Voljene izjednačava sa Silom Ljubavi (Force of Love), i tu ne ostavlja mesta za polemiku oko Bogova i religija. Što se tiče Boga ona se izjašnjava da je polyamorous (Polyamory, from Greek πολύ poly, “many, several”, and Latin amor, “love” – is the practice of or desire for intimate relationships with more than one partner, with the knowledge of all partners. It has been described as “consensual, ethical, and responsible non-monogamy”.) podjednako obožava Isusa, Budu, Lorda Šivu, Ganeša, Kali, i ostale kako kaže blistave, sjajne, hipnotizirajuće opojne oblike Božanske Ljubavi.

Diplomirala je književnost na Yale Univerzitetu, no posle toga nije mogla da piše, patila je kako kaže „trideset godina od spisateljske blokade.“

Odrasla je u osobu koja je konstantno zabrinuta („perpetual worrier“), opisuje sebe kao „hyper responsible“ i da ju je kasnije sve to stiglo s kamatom. „U 25. godini bila sam sva ispunjena strahom“. U 30-oj godini teško se razbolela. Ostaje prikovana za krevet čitave tri godine. Zapadna medicina i lekari su joj rekli da se nikada neće oporaviti. Očekujući da umre svaki čas, opisuje svoje stanje slično kliničnoj smrti. Da bi preživela, morala je da se promeni. Na njenu sreću pronalazi veštog akupunkturistu koji je polako ali sigurno vraća u život.

Prepustiti se višoj sili

U ruke joj dospeva knjiga „Igra života i kako je igrati“ Florens Skovel Šin iz 1925. godine koja joj pomogla da drugačije sagleda sebe i svet i tu kreće njen preokret i preporod. Za Tošine knjige sa sigurnošću mogu reći da su uticale na prizmu kroz koju posmatram svet i sebe i to na bolje, razume se. Postala sam opuštenija po mnogim pitanjima, verujem da je to slučaj i sa ostalim čitaocima. Kada jednom shvatite šta se može dogoditi kada dopustite Božanskom da preuzme kormilo i to u svim aspektima života – od posla, finansija do ljubavi, veza, samopouzdanja, sve se menja.

Inspirisana učenjem pesnika poput Sufija i Rumija, zaljubljena u metafiziku i jogističku filozofiju, Tošina učenja kako se uskladiti s Božanskom ljubavlju su pravo osveženje. Naučeni smo da je život pun napornog rada i odricanja, a Toša nas podseća kako je divno prepustiti se višoj sili, sili Ljubavi.

Radeći kao astrolog preko 30 godina, ona kroz svoje knjige i rad vrlo velikodušno deli tehnike i iskustva koje je godinama sakupljala i kreirala. Sebe ne definiše kao astrološkinju, ali u prvoj knjizi spominje kako je počela da radi „intuitive readings“ još kao tinejdžerka. Mislim da sam tada shvatila pravo značenje „spiritual astrologist“ .

U kulturi i društvu gde se favorizuje logika i ego, ona piše kako da date prednost intuiciji i Božanskom. U kulturi gde se seje strah, ona govori kako da osetimo ljubav, i pustimo da nas ta ljubav vodi kroz život bez straha. Pokazuje kako da otkrijemo unutrašnje vođstvo, i kakav nam život predstoji kada naučimo da prepustimo kormilo koje ego kontroliše Božanskoj Voljenoj.

Odjednom obuzeće vas oslobađajući osećaj da ne morate SVE sami, da ne zavisi SVE od vas, da ne možete i ne morate da znate SVE odgovore. Pokazaće vam kako da se od osobe koju kontroliše ego, transformišete u osobu kroz Božansko i kako taj proces teče s lakoćom… sa lakoćom i radošću. Osetićete da su vam ramena opuštenija, da pravilno dišete i bolje spavate. Ona će vas probuditi, nasmejati, umiriti, i podsetiti da život i sebe ne shvatate preozbiljno.

Napisala je i zbirku pesama Make Me Your Own: Poems to the Divine Beloved, 2013. A svoje ideje prenosi kroz online program nazvan “Living Outrageous Openness: Think Like a Goddess” (Živeći šokantno otvoreno: razmišljaj kao boginja). Živi i radi u San Francisku, a njen rad možete pratiti na njenoj stranici www.ToshaSilver.com kao i  na Facebook-u i Instagramu.

Evo kako izgledaju molitve iz njene knjige:

*

„Promeni me Voljeno Božansko,

u osobu koja može slobodno primati i davati.

Neka sjajno svetliš unutar moga bića.“

*

„Promeni me Voljeno Božansko, u osobu koja

se uvek seća svoga istinskog identiteta:

bezgranične Svetlosti i Ljubavi. Dopusti da

poznajem sebe kao čistu svesnost. Probudi me

iz ovog mesečarenja i verovanja

da sam “samo” ljudsko biće.

Tvoja sam. Ti si moj. Jedno smo.“

…………..

fotografije sa sajta http://themotherhouseofthegoddess.com/

 

Share